Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αργία"

Από Γνωσιακή Βάση Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Ανακατεύθυνση στη σελίδα Αργίες)
 
μ (+αργίες)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[Αργίες]]
+
Η '''αργία''' είναι μια συγκεκριμένη [[ημέρα]] ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των [[δημόσια υπηρεσία|δημόσιων υπηρεσιών]]. Οι αργίες μπορεί να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή να καθιερώνονται σε ανάμνηση σημαντικών στιγμών στην ιστορία ενός κράτους ή μιας πόλης, όπως [[επανάσταση|επαναστάσεων]], νικών σε [[πόλεμος|πολέμους]] κ.α. Μια αργία συνήθως αφορά την επικράτεια μιας [[χώρα|χώρας]] αλλά υπάρχουν και τοπικές αργίες που αφορούν μια πόλη που γιορτάζει τον [[πολιούχος άγιος|πολιούχο]] της ή την απελευθέρωσή της από ξένη κατοχή.
 +
 
 +
Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα [[Κυριακή|Κυριακή.]] Το αντίστοιχό της για το [[Ισραήλ]] είναι το [[Σάββατο]] και για τις ισλαμικές χώρες η [[Παρασκευή]]. Άλλη γνωστή αργία είναι η [[Πρωτοχρονιά]] που γιορτάζεται σχεδόν παντού. Στις χώρες όπου ο χριστιανισμός είναι κύρια θρησκεία, αργία θεωρούνται τα [[Χριστούγεννα]], ενώ σε μουσουλμανικές αργία αποτελεί το [[μπαϊράμι]]. Η ημέρα της [[Πρωτομαγιά|Πρωτομαγιάς]], αν και επίσημα θεσμοθετημένη αργία σε πολλές χώρες, από το εργατικό κίνημα θεωρείται [[απεργία]].
 +
 
 +
Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα [[Θεοφάνια]] (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Επανάστασης του 1821]] (25 Μαρτίου), η [[Εργατική Πρωτομαγιά]] (1 Μαΐου), η [[Κοίμηση της Θεοτόκου]] (15 Αυγούστου), η Επέτειος του [[Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940|ΟΧΙ]] (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η [[Καθαρά Δευτέρα]], η [[Μεγάλη Παρασκευή]], η Δευτέρα μετά το [[Πάσχα]] και η Δευτέρα του [[Άγιο Πνεύμα|Αγίου Πνεύματος]]. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία. 
 +
 
 +
== Δείτε επίσης ==
 +
 
 +
* [[Επίσημες αργίες στην Ελλάδα]]
 +
* [[Κατάλογος πόλεων και πολιούχων αγίων]]
 +
 
 +
{{επέκταση}}
 +
 
 +
[[Κατηγορία:Αργίες]]

Αναθεώρηση της 12:50, 29 Απριλίου 2015

Η αργία είναι μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Οι αργίες μπορεί να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή να καθιερώνονται σε ανάμνηση σημαντικών στιγμών στην ιστορία ενός κράτους ή μιας πόλης, όπως επαναστάσεων, νικών σε πολέμους κ.α. Μια αργία συνήθως αφορά την επικράτεια μιας χώρας αλλά υπάρχουν και τοπικές αργίες που αφορούν μια πόλη που γιορτάζει τον πολιούχο της ή την απελευθέρωσή της από ξένη κατοχή.

Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα Κυριακή. Το αντίστοιχό της για το Ισραήλ είναι το Σάββατο και για τις ισλαμικές χώρες η Παρασκευή. Άλλη γνωστή αργία είναι η Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται σχεδόν παντού. Στις χώρες όπου ο χριστιανισμός είναι κύρια θρησκεία, αργία θεωρούνται τα Χριστούγεννα, ενώ σε μουσουλμανικές αργία αποτελεί το μπαϊράμι. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, αν και επίσημα θεσμοθετημένη αργία σε πολλές χώρες, από το εργατικό κίνημα θεωρείται απεργία.

Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία.

Δείτε επίσης