Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αργία"

Από Γνωσιακή Βάση Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
μ (+αργίες)
μ (Εισήχθη 1 αναθεώρηση)
 
(Μία ενδιάμεση έκδοση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''αργία''' είναι μια συγκεκριμένη [[ημέρα]] ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των [[δημόσια υπηρεσία|δημόσιων υπηρεσιών]]. Οι αργίες μπορεί να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή να καθιερώνονται σε ανάμνηση σημαντικών στιγμών στην ιστορία ενός κράτους ή μιας πόλης, όπως [[επανάσταση|επαναστάσεων]], νικών σε [[πόλεμος|πολέμους]] κ.α. Μια αργία συνήθως αφορά την επικράτεια μιας [[χώρα|χώρας]] αλλά υπάρχουν και τοπικές αργίες που αφορούν μια πόλη που γιορτάζει τον [[πολιούχος άγιος|πολιούχο]] της ή την απελευθέρωσή της από ξένη κατοχή.
+
#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[Αργίες]]
 
 
Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα [[Κυριακή|Κυριακή.]] Το αντίστοιχό της για το [[Ισραήλ]] είναι το [[Σάββατο]] και για τις ισλαμικές χώρες η [[Παρασκευή]]. Άλλη γνωστή αργία είναι η [[Πρωτοχρονιά]] που γιορτάζεται σχεδόν παντού. Στις χώρες όπου ο χριστιανισμός είναι κύρια θρησκεία, αργία θεωρούνται τα [[Χριστούγεννα]], ενώ σε μουσουλμανικές αργία αποτελεί το [[μπαϊράμι]]. Η ημέρα της [[Πρωτομαγιά|Πρωτομαγιάς]], αν και επίσημα θεσμοθετημένη αργία σε πολλές χώρες, από το εργατικό κίνημα θεωρείται [[απεργία]].
 
 
 
Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα [[Θεοφάνια]] (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Επανάστασης του 1821]] (25 Μαρτίου), η [[Εργατική Πρωτομαγιά]] (1 Μαΐου), η [[Κοίμηση της Θεοτόκου]] (15 Αυγούστου), η Επέτειος του [[Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940|ΟΧΙ]] (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η [[Καθαρά Δευτέρα]], η [[Μεγάλη Παρασκευή]], η Δευτέρα μετά το [[Πάσχα]] και η Δευτέρα του [[Άγιο Πνεύμα|Αγίου Πνεύματος]]. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία. 
 
 
 
== Δείτε επίσης ==
 
 
 
* [[Επίσημες αργίες στην Ελλάδα]]
 
* [[Κατάλογος πόλεων και πολιούχων αγίων]]
 
 
 
{{επέκταση}}
 
 
 
[[Κατηγορία:Αργίες]]
 

Τελευταία αναθεώρηση της 17:51, 11 Ιουνίου 2015

Ανακατεύθυνση σε: