Biennale (Μπιεννάλε) Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου

Από Γνωσιακή Βάση Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

BIENNALE (Μπιεννάλε) ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée) της ομώνυμης Διεθνούς Ένωσης BJCEM ως θεσμός, θεωρείται ως το πλέον σημαντικό γεγονός της Μεσογείου και της Ευρώπης πάνω στη νεανική πολιτιστική δημιουργικότητα, καλύπτει ηλικίες νέων δημιουργών από 18 έως 35 ετών και αφορά όλους τους τομείς τέχνης.

Στους στόχους της BJCEM (εφεξής Ένωση στο κείμενο) είναι να δώσει σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς ευκαιρίες που διευκολύνουν και προωθούν την κινητικότητά τους στο διεθνές επίπεδο, την ανταλλαγή ιδεών, την αλληλο-κατανόηση, το διαπολιτισμικό διάλογο, τη συνεργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η Ένωση υποστηρίζει και αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία και δημιουργικότητα και δίνει ευκαιρία σε νέους δημιουργούς, να έρθουν σε επαφή με εθνικές και διεθνείς πραγματικότητες, στους τομείς του Πολιτισμού και της Τέχνης, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Η πρώην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (η οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης BJCEM), συμμετείχε επιτυχώς και αδιαλείπτως για 30 συναπτά έτη, από το 1984 (εποπτεία της Ιταλικής ARCI) και μετέπειτα της BJCEM μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2014, (οπότε και καταργήθηκε η Υπηρεσία με το ΠΔ 114/2014 και η αρμοδιότητα αυτή, δόθηκε στο Τμήμα Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής της Δ/νσης Νέας Γενιάς, της Γεν. Γραμ Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΓΓΔΒΜ&ΝΓ) του ΥΠΠΕΘ), στη διοργάνωση των εκάστοτε Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Biennale, εφεξής στο κείμενο), καθώς και στη διοίκηση και στα όργανα λήψης αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης BJCEM.

Η Biennale αποτελεί μέχρι και σήμερα το παλαιότερο (με συνεχή και αδιάλειπτη συμμετοχή) και βασικό Πρόγραμμα της Υπηρεσίας, σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση της Biennale, τρείς φορές: α) την 2η Biennale το 1985 στην Θεσσαλονίκη (εμβληματική και υποδειγματική διοργάνωση), β) την 11η Biennale στην Αθήνα το 2003 και γ) την 15η Biennale στη Θεσσαλονίκη το 2011.

Το έτος 2015 συμμετείχε, για πρωτη φορά ως ΓΓΔΒΜ&ΝΓ, στην 17η διοργάνωση της Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mediterranea17), στο Μιλάνο της Ιταλίας (22-25.10.2015).

Εφέτος, 2017, συμμετέχει στην 18η διοργάνωση της Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mediterranea18), με θέμα «Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία = ΣΠΙΤΙ (History + Conflict + Dream + Failure = HOME. Θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο της Αλβανίας, από 4 μέχρι και 9 Μαΐου 2017. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συγκεκριμένους χώρους στις δύο πόλεις, που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές.

Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές στο κοινό μέχρι τις 28 Μαΐου 2017.

Δίδεται, έτσι η ευκαιρία σε πάνω από 200 νέους δημιουργούς να γνωριστούν εκεί μεταξύ τους και να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική δουλειά τους.

Το Τμήμα Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής, της Δ/νσης Νέας Γενιάς, επιμελήθηκε, σχεδίασε, διοργάνωσε και στήριξε επικοινωνιακά και ουσιαστικά την ελληνική συμμετοχή – η σύνθεση της οποίας επιλέχθηκε από ειδική επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, που απαρτιζόταν από καταξιωμένους ανά τομέα καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς δασκάλους.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, διοργάνωση και φιλοξενία στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2016, των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Directors) της Διεθνούς Ένωσης Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης, καθώς και τον Δεκέμβριο του 2013.

Στις 7 - 16 Ιανουαρίου 2014, διοργανώθηκε μία μετα-Μπιεναλική έκθεση στην Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκαν στο ελληνικό κοινό τα έργα των 15 νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέχθηκαν και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη 16η Biennale της Ανκόνας.

Ήταν η 2η μετα-Μπιεναλική έκθεση στην Αθήνα, από το 1991, οπόταν, η Ελληνική συμμετοχή στην 5η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (1990, Μασσαλία, Γαλλίας), παρουσιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Η ξενόγλωσση πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών στην 18η Biennale, έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο στον ιστότοπο της BJCEM (http://www.bjcem.org/2016/06/28/18-edition-of-the-biennale-of-young-artists-from-europe-and-the-mediterranean/) αλλά και του ΥΠΠΕΘ ΕΔΩ: Για την προκήρυξη/ πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της BJCEM στα αγγλικά.

Η διαδικασία επιλογής της εθνικής αντιπροσωπίας των νέων καλλιτεχνών, γίνεται με ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για τους διαμένοντες στην Ελλάδας νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, ηλικίας έως 34 ετών.

Αφορά τους τομείς τέχνης και τις θέσεις συμμετοχής σε αυτούς, που κάθε φορά δίνονται στην Ελλάδα, με την εκάστοτε διοργάνωση της εν λόγω Biennale.

Από την BJCEM έχουν προκαθοριστεί, μέσα από σχετικές διαδικασίες, να συμμετέχουν στην φετινή, την 18η Biennale με την ελληνική συμμετοχή,10 νέοι Έλληνες δημιουργοί, μέσα από 6 θέσεις για την ΓΓΔΒΜ&ΝΓ και 3 για Θεσσαλονίκη.

Η IRIS του Δήμου Παύλου Μελά δεν έχει επιλέξει καλλιτέχνη, αλλά η θέση μεταφέρθηκε στην ΓΓΔΒΜ&ΝΓ.

Επισημαίνεται, ότι υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα:  ως ελληνική συμμετοχή, νοείται το σύνολο όλων όσων συμμετέχουν από Ελλάδα, χωρίς να είναι δεσμευτική η απόδειξη εντοπιότητας ή η εθνικότητας ή υπηκοότητας των συμμετεχόντων. Επίσης, αφορά δυνατότητα συμμετοχής απ όλη την Ελλάδα  και όχι μόνον από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Για την διοργάνωση και την εν γένει μέριμνα για την συγκρότηση και αποστολή της ελληνικής συμμετοχής στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών, συνεργάζονται υπό τον συντονισμό της ΓΓΔΒΜ&ΝΓ, η Υπηρεσία μας (ΓΓΔΒΜ&ΝΓ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθώς και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», δηλ, τα τρία (3) μέλη από Ελλάδα της BJCEM.

Για φέτος η κατανομή έχει ως εξής για την ελληνική συμμετοχή:

1. Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς/Διεύθυνση Νέας Γενιάς/Τμήμα Πολιτισμού& Κοινωνικής Συμμετοχής θα δεχτεί τις αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα, για τους τομείς: - Λογοτεχνική Δημιουργία (1 θέση), - Εφαρμοσμένες Τέχνες (1 θέση), - Εικαστικές Τέχνες (1 θέση), - Κινηματογράφος (1 θέση) και Παραστάσεις (1 θέση) Οι αιτήσεις για τους παραπάνω τομείς υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Νέας Γενιάς: E-mail: Biennale18.Home2017@minedu.gov.gr Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 344 2798 και 210 344 2803 2. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δέχτηκε αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια ευθύνης του για τους τομείς: - Εικαστικές Τέχνες (1 θέση), - Κινηματογράφος (1 θέση) - Μουσική (1 θέση, 1-5 καλλιτέχνες) (απ όλη την Ελλάδα) Οι αιτήσεις για τους παραπάνω τομείς υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Πολιτισμού- Τουρισμού/ Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ Δήμου Θεσσαλονίκη: Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 331 8203 3. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», δέχτηκε αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια ευθύνης του για τον τομέα: - Εφαρμοσμένες Τέχνες (1 θέση) Οι αιτήσεις των καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά για τη μία από τις δύο θέσεις του τομέα «Εφαρμοσμένες Τέχνες», υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»: Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 662 944

Η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας δεν απαιτεί κόστος και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους δημιουργούς, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, κοινωνικές ή πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις.

Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται από εθνικές επιτροπές που συστήνονται με ευθύνη των μελών της Ένωσης, με τη συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή της 18ης Biennale και της ομάδας των επιμελητών για κάθε τομέα Τέχνης. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στη Biennale οφείλουν να στέλνουν: - Το Έντυπο της Αίτησης, συμπληρωμένο στα αγγλικά και υπογεγραμμένο, - Βιογραφικό Σημείωμα, φάκελο έργων τους και κείμενο, στο οποίο να μας λένε γιατί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη Biennale, - Μέχρι 5 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, - και να προσθέσουν, για κάθε τομέα Τέχνης, το υλικό που απαιτείται: Εικαστικές Τέχνες (Visual Art): Πλήρη φάκελο που παρουσιάζει συνάφεια με το έργο, μαζί με φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τα μέλη της επιτροπής επιλογής στη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφιοτήτων. Εφαρμοσμένες Τέχνες (Applied Arts): Υποβολή, το ανώτερο, 3 projects, εφαρμογές, ψηφιακές δημιουργίες, σκίτσα ή ιδέες που πραγματεύονται την έννοια Σπίτι» και των στοιχείων που το αποτελούν. Κινηματογράφος (Film): Αποστολή screener μέσω Vimeo link με κωδικούς επεξεργασίας και τους τρόπους download. Μουσική (Music): Αποστολή demo mp3 μέσω Wetransfer. Παραστάσεις (Performance): Εάν πρόκειται για ολοκληρωμένα έργα, ένα video (5 minutes max) μέσω Vimeo ή WeTransfer που θα συνοδεύεται από κατάλογο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Λογοτεχνική Δημιουργία (Literary Creation): Υποβολή του κειμένου ή περιγραφή του περιεχομένου της πρότασης.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Στον ιστότοπο της Διεθνούς Ένωσης BJCEM www.bjcem.org/application μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τους επιμελητές ανά τομέα τέχνης, στοιχεία επικοινωνίας, ηλεκτρονικές διευθύνσεις κλπ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η αξιολόγηση των φακέλων της εκάστοτε υποψηφιότητας και η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη Biennale, γίνεται από επιτροπή ειδικών που συστήνεται κάθε φορά για την εκάστοτε Biennale, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Για την αξιολόγηση, η επιτροπή καλείται να συνεργαστεί με τους εκάστοτε επιμελητές της Biennale για κάθε τομέα τέχνης. Η απόφαση για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι τελική και δεν επιδέχεται ένστασης. Τα κριτήρια της επιλογής τεκμηριώνονται σε πρακτικό της επιτροπής. Βασικό κριτήριο για την επιλογή είναι η ποιότητα των προτεινόμενων έργων και η συνάφεια με το εκάστοτε θέμα της διοργάνωσης και διέπεται από σεβασμό στα βασικά κριτήρια επιλογής που τίθενται στην προκήρυξη. Αντίστοιχες επιτροπές συστήνονται και από τα άλλα δύο (2) μέλη από Ελλάδα της BJCEM, δηλ τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»,.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Η Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΥΠΠΕΘ), καλύπτει το κόστος μετακίνησης των καλλιτεχνών για τη διαδρομή Αθήνα μέχρι το τόπο διοργάνωσης της εκάστοτε Biennale, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των έργων, από την Αθήνα μέχρι την παράδοσή τους στους διοργανωτές.

Το κόστος διαμονής των καλλιτεχνών, η διατροφή καλύπτονται από την εκάστοτε πόλη διοργάνωσης.

Η συμμετοχή της Υπηρεσίας μας (ΥΠΠΕΘ) ως μέλους στην BJCEM, συνεπάγεται την καταβολή ετήσιας εισφοράς της τάξης των 4.700 ευρώ περίπου ανά έτος.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ BJCEM

Για την κάθε διοργάνωση και εν γένει τις υποχρεώσεις της Υπηρεσίας μας ως μέλους της BJCEM, απαιτούνται από την Υπηρεσία μας οι παρακάτω ενέργειες , συνοπτικά:

1. Ορισμός εκπροσώπου της Υπηρεσίας μας στα όργανα λειτουργίας της BJCEM (Γενική Συνέλευση, board of directors κλπ).

2. Kαθορισμός σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, επίσης μέλους της ένωσης BJCEM, τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά τομέα και ανά μέλος της BJCEM σε ελλαδικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι θέσεις που φέρονται να αντιστοιχούν πρέπει να διαμοιραστούν ανάμεσα στα 3 μέλη της BJCEM από Ελλάδα που συμμετέχουν στην εκάστοτε Biennale.

3. Επεξεργασία της ελληνικής Ανοιχτής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής προς τους καλλιτέχνες. Η Πρόσκληση δημοσιεύεται σε Μέσα που παρακολουθούν και αφορούν τους νέους, και μάλιστα τους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ειδικό ανά τομέα όπως αλλά και στον καθημερινό Τύπο, καθώς και στην ιστοσελίδες της τ. ΓΓΝΓ της τ. ΓΓΔΒΜ, του ΙΝΕΔΙΒΗΜ, Της Κάρτας Νέων, του ΥΠΑΙΘ και του ΥΠΠΟ κλπ.

4. Συγκέντρωση φακέλων με τις υποψηφιότητες των καλλιτεχνών μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους,

5. Πρόταση και σύσταση επιτροπής για την αξιολόγηση των φακέλων που θα υποβληθούν προκειμένου να επιλεγούν οι καλλιτέχνες/δημιουργοί από την Ελλάδα,

6. Ανακοίνωση με Δ. Τύπου των αποτελεσμάτων με τους επιτυχόντες δημιουργούς που θα συμμετέχουν στην εκάστοτε διοργάνωση, ως ελληνική συμμετοχή (http://www.minedu.gov.gr/ng-nea-genia/ng-deltia-tupou/26862-new-3)

7. Συγκέντρωση υλικού, επιμέλεια και παραγωγή Καταλόγου με την εκάστοτε ελληνική συμμετοχή

8. Ενέργειες υπηρεσιακές για την ασφαλή Μεταφορά και επιστροφή στην έδρα των αντικειμένων/έργων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη εκάστοτε διοργάνωση,

9. Ενέργειες υπηρεσιακές για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων μετ επιστροφής των συμμετεχόντων στην ελληνική αντιπροσωπία της εκάστοτε διοργάνωσης,

10. Απολογισμός έργου. 11. Συμμετοχή των εκπροσώπων της υπηρεσίας μας στις εργασίες των οργάνων λειτουργίας της BJCEM (Γενική Συνέλευση, board of directors κλπ).


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την ανακοίνωση των επιτυχόντων και συμμετεχόντων στη 18η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου2017 η οποία και θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου 2017. (θέση στον ιστό: http://www.minedu.gov.gr/ng-nea-genia/ng-deltia-tupou/26862-new-3 ).

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με χαρά ανακοινώνει τα ονόματα των νέων καλλιτεχνών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας και θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου 2017.

Η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας και η επιλογή των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε από επιτροπή ειδικών που συστάθηκε με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Για την αξιολόγηση, η επιτροπή συνεργάστηκε και με τους επιμελητές της 18ης Biennale για κάθε τομέα τέχνης. Η απόφαση για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι τελική και δεν επιδέχεται ένσταση. Τα κριτήρια της επιλογής, με πρωταρχικό αυτό της ποιότητας των προτεινόμενων έργων και του σεβασμού στα βασικά κριτήρια επιλογής που τίθενται από την προκήρυξη, τεκμηριώνονται στο πρακτικό της επιτροπής.

Η 18η Biennale θα φέρει κοντά 230 νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου με στόχο την υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων και την ενίσχυση και ανάδειξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς/Διεύθυνση Νέας Γενιάς/Τμήμα Πολιτισμού& Κοινωνικής Συμμετοχής θα εκπροσωπηθεί, σε πέντε τομείς τέχνης, από τους παρακάτω δέκα καλλιτέχνες :

1. Οπτικές τέχνες (1 θέση)

Επιλέγεται : ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΝΑ ΔΙΑΚΡΟΥΣΗ 1η Αναπληρωματική θέση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2η Αναπληρωματική θέση: HORTENSE LE CALVEZ και MATHIEU GOUSSIN

2. Εφαρμοσμένες Τέχνες (2 θέσεις)

Επιλέγεται : ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Επιλέγεται : ΙΑΣΩΝΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΕΛΙ ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

                        (καλλιτεχνικό όνομα: cacao rocks)

1η αναπληρωματική θέση: ΜΑΡΙΑ-ΛΟΥΙΖΑ ΤΣΑΚΩΝΑ 2η αναπληρωματική θέση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΜΑΣ

3. Κινηματογράφος (1 θέση)

Επιλέγεται : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗΣ

4. Παραστατικές τέχνες

Επιλέγεται : ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΒΟΜΒΟΛΟΥ ΑΡΣΕΝΟΠΟΥΛΟΥ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΣΣΙΝΗ / ΠΕΝΝΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΕΛΛΟΥ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΤΣΙΑΝΚΙΔΗΣ 1η αναπληρωματική θέση: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΙΘΑΡΑΣ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΕΣΑΙΚΟΣ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ / ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΣΑΛΑΚΗΣ 2η αναπληρωματική θέση: ΘΩΜΑΣ ΔΙΑΦΑΣ

5. Δημιουργική Λογοτεχνία

Επιλέγεται : ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ Αναπληρωματική θέση: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Τα συνολικά αποτελέσματα των καλλιτεχνών που θα λάβουν μέρος στη 18η Biennale από όλες τις χώρες – μέλη της BJCEM, έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της διεθνούς ένωσης: www.bjcem.org.

Η Υπηρεσία μας, εκτός από τους 10 παραπάνω νέους δημιουργούς που επέλεξε η επιτροπή, συμμετέχει στη 18η biennale και με δύο παράλληλες δράσεις, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ως collateral events. Οι τρεις (3) Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις δύο αυτές παράλληλές δράσεις αποτελούν μέρος της συνολικής ελληνικής εκπροσώπησης στη biennale.

1) Η νέα καλλιτέχνης Μάγια Τούντα συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα του Σαν Μαρίνο «A natural oasis?». Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης για νέους επιμελητές, που σχεδιάσθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τη Σχολή Design του Πανεπιστημίου του Σαν Μαρίνο, που έχουν αναλάβει και την οικονομική κάλυψη του όλου προγράμματος.

Ξεκίνησε το 2015, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο 2017 και θα παρουσιαστεί στη διάρκεια της 18ης biennale. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες - επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή έγκριτων επιμελητών Τέχνης - είναι από: Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Σαν Μαρίνο.

2) Παράλληλο πρόγραμμα με θέμα “Homeland” που υπέβαλε ο εικαστικός καλλιτέχνης Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (συμμετείχε στη 16η biennale, Ανκόνα 2013), σε συνεργασία με την εικαστικό καλλιτέχνη Κατερίνα Βέλλιου (συμμετείχε στη 15η biennale, Θεσσαλονίκη 2011).

Το κόστος καλύπτεται από τα Γραφεία του Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης και των Τιράνων. Πρόκειται για εγκατάσταση που αποτελεί εκθεσιακή παράθεση μίας συλλογής δειγμάτων χώματος (Land). Ένα πλήθος συμμετέχοντες προσφέρουν τα δείγματα αυτά, αφού τα συλλέξουν από τον τόπο που θεωρούν τόπο καταγωγής τους, πατρίδα τους (Home).

Τα δείγματα χώματος, μέσω της πανάρχαιας τεχνικής υγρής σύνθλιψης, πακτώνονται και εγκιβωτίζονται ως μόνιμα εκθέματα στις εσοχές (φατνώματα) του τοίχου που χωρίζει το συγκρότημα του Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι δύο καλλιτέχνες θα έρθουν οδικώς στα Τίρανα, συλλέγοντας δείγματα χώματος κατά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Τίρανα και θα συζητούν με πολίτες σε χωριά και πόλεις για θέματα όπως η μετανάστευση, η πολύ-πολιτισμικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη κλπ. Στη δράση στο πλαίσιο της 18ης Βiennale, θα ζητηθεί από τους 250 καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν σε αυτή να φέρουν μαζί τους χώμα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, το οποίο, μετά τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε περιοχές της πόλης των Τιράνων κατά τη διάρκεια της biennale, θα προστεθεί στην εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ως μόνιμο έκθεμα.