Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς πολίτες κρατών -μελών της Ε.Ε., κατ΄εφαρμογή του άρθρου 5 του Κ.Ε.Ι.

Από Γνωσιακή Βάση Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς πολίτες κρατών -μελών της Ε.Ε., κατ΄εφαρμογή του άρθρου 5 του Κ.Ε.Ι.
Από ποιους παρέχεται Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις(Τμήματα Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης).
Σε ποιους παρέχεται Αλλογενείς Αλλοδαπούς -πολίτες κρατών -μελών της Ε.Ε.
Νομοθετικό πλαίσιο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας(Ν. 3284/2004)

Περιγραφή Υπηρεσίας

Τμήμα Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης Ν. Μεσσηνίας(της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου).

Σχετική Νομοθεσία

Η διαδικασία ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας(Ν. 3284/ΦΕΚ 217/Α΄/10-11-2004), όπως αυτό ισχύει.

- Ν. 3284/2004

- Εγκύκλιοι Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010, Φ. 130181/17863/11/5-5-2011 και Φ. 130/181/42077/9-11-2011 ΥΠ.ΕΣ.(αριθμ. 50/2011)[1]

Τρόπος διεκπεραίωσης

Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς πολίτες κρατών -μελών της Ε.Ε. υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο δήμος της διαμονής του αιτούντος. Μετά την υποβολή της αίτησης Πολιτογράφησης εξετάζεται η συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων(εξοικείωση με την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό, επαγγελματική/οικονομική δραστηριότητα, κλπ.) στο πρόσωπο του αιτούντος από την Επιτροπή Πολιτογράφησης της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος προς τούτο καλείται σε συνέντευξη ενώπιον της, και στην συνέχεια ο φάκελος διαβιβάζεται(με την γνώμη της Επιτροπής Πολιτογράφησης) στο Υπουργείο Εσωτερικών για την χορήγηση ή μη της Ε.Ι. με απόφαση του Υπουργού.

Πριν όμως την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι πληρούνται στο πρόσωπό του οι τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την εν λόγω διαδικασία.  

Οι τυπικές προϋποθέσεις είναι οι εξής:

- Να είναι ενήλικος κατά τον χρόνο τη υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.

- Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα(για αδικήματα όπως περιγράφονται στο άρθρο 5 του Κ.Ε.Ι.).

- Να μην τελεί υπό απέλαση ή άλλη εκκρεμότητα του καθεστώτος νόμιμης παραμονής στην Χώρα.

- Να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα επί μία τουλάχιστον συνεχή τριετία πριν την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.

- Να κατέχει Βεβαίωση ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών -μελών της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007(ΦΕΚ 160 Α΄).

Σημείωση: η προβλεπόμενη Βεβαίωση εγγραφής ως πολίτης της Ε.Ε. ναι μεν προσκομίζεται ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την υποβολή της σχετικής αίτησης δεν συναρτάται όμως με την απόδειξη της τριετούς νόμιμης διαμονής του αιτούντος, αποτελώντας την χρονική αφετηρία υπολογισμού αυτής, εφόσον η νόμιμη διαμονή επί τριετία πριν την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης μπορεί να βεβαιωθεί με άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο(βιβλιάρια ενσήμων, βεβαιώσεις πρόσληψης εργοδότη, απόδειξη σπουδών σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, απόδειξη υγειονομικής ασφάλισης, κλπ.).

Έντυπο που χρησιμοποιείται

Έντυπα Αίτησης(Διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες)

• έντυπο ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ(της εγκυκλίου Φ. 130181/29365/28-05-2010 του ΥΠ.ΕΣ., όπως ισχύει).

Παράβολα που απαιτούνται, και πού καταβάλλονται.

Απαιτείται η καταβολή παραβόλου ύψους εκατό(100) €.[επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρώτα εκτυπώνεται το e-παράβολο είτε από τον ενδιαφερόμενο απ' ευθείας είτε από κάποιο ΚΕΠ, εάν αυτός δεν μπορεί. Τα πεδία της αίτησης χορήγησης ηλεκτρονικού παραβόλου συμπληρώνονται ως εξής: Φορέας Δημοσίου: Υπουργείο Εσωτερικών, Κατηγορία Παραβόλου: Ιθαγένεια, Κωδικός Παραβόλου: 2160 https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/create.htm
  • Κατόπιν πληρώνεται η αξία του εν λόγω παραβόλου στην Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ.

Δικαιολογητικά[επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα

Δικαιολογητικά

Τα Δικαιολογητικά υποβάλλονται μαζί με την Αίτηση και είναι τα εξής:

Α/Α Απαραίτητα Δικαιολογητικά Κατάθεση από τον Αιτούντα / Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση
1 Δήλωση Πολιτογράφησης(συντάσσεται από τον Δήμο ενώπιον του Δημάρχου παρουσία δύο Ελλήνων μαρτύρων). από τον αιτούντα
2 Αντίγραφο του συνόλου των σελίδων του ισχύοντος διαβατηρίου, ή της ταυτότητας του αλλοδαπού, νόμιμα επικυρωμένα, αντίστοιχα. από τον αιτούντα
3 Φωτοαντίγραφο προηγούμενων διαβατηρίων(εφόσον υπάρχουν,σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται Υ/Δ για τους λόγους της μη-κατοχής). από τον αιτούντα
4 Ηλεκτρονικό Παράβολο ύψους 100 € και απόδειξη πληρωμής του από Τράπεζα ή ΕΛΤΑ. από τον αιτούντα
5 Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Γέννησης, νομίμως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο. Για τις περιπτώσεις αιτούντος που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αρκεί η προσκόμιση της ελληνικής ληξιαρχική πράξης γέννησής του. από τον αιτούντα(ή και αυτεπάγγελτα για Ελληνική Ληξιαρχική Πράξη γέννησης).
6 Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Γάμου, μόνο για έγγαμες γυναίκες, νομίμως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο. από τον αιτούντα
7 Φωτοαντίγραφο του ισχύοντος τίτλου διαμονής(επικυρώνεται και από την υπηρεσία μας). από τον αιτούντα
8 Φωτοαντίγραφο προηγούμενων τίτλων διαμονής. από τον αιτούντα ή αυτεπάγγελτη αναζήτηση για τίτλους διαμονής της ΚΒΜ του ΥΠ.ΕΣ., ή αυτεπάγγελτη αναζήτηση του συνόλου των χορηγηθεισών αδειών από την οικεία Αστυνομική Αρχή).
9 Μία(1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία. από τον αιτούντα
10 Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας(εκδίδεται από τον Δήμο). από τον αιτούντα
11 Βεβαίωση ΑΜΚΑ από τον αιτούντα
12 Εκκαθαριστικά Σημειώματα ή αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των επτά προηγούμενων ετών(για την απόδειξη του μόνιμου της διαμονής). από τον αιτούντα
13 Λοιπά αποδεικτικά για την συνολική παραμονή του στην Ελλάδα(Ε9, Βιβλιάρια κοινωνικής ασφάλισης, ένσημα, ασφαλιστική ενημερότητα, σεμινάρια, συμμετοχή σε συλλόγους, οργανώσεις, φορείς, κλπ., συμμετοχή στις εκλογές, κλπ.) από τον αιτούντα

Διαδικασίες

Συμπληρώνετε όσα βήματα απαιτούνται, αφαιρείτε τις κενές γραμμές και αυτό το σχόλιο.

Α/Α Βήμα Διαδικασίας Θεσμικό Πλαίσιο- Διοικητική πρακτική Εμπλεκόμενος Αρμόδιος Χρόνος Διεκπεραίωσης Βήματος
1 Υποβολή αιτήματος Παραλαβή και πρωτοκόλληση του αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο. Χρέωση στον αρμόδιο εισηγητή.

Ν. 3284/2004 & Διοικητική πρακτική.

Γραφείο Γραμματείας &

Προϊστάμενος Τμήματος.

1 ημέρα.
2 Δέσμευση παραβόλου Ηλεκτρονική παραλαβή και δέσμευση παραβόλου - Διοικητική πρακτική. εισηγητής 1 ημέρα.
3 Έλεγχος Δικαιολογητικών Έλεγχος των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν με σκοπό τη διαπίστωση της συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων στο πρόσωπο του αιτούντος -άρθρο 5 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). εισηγητής 1 ημέρα.
4 Αίτημα για συμπληρωματικά δικαιολογητικά και λοιπή αλληλογραφία. Υποβάλλεται από την υπηρεσία προς τους ενδιαφερόμενους εάν από τον έλεγχο προκύψουν ορθογραφικά ή άλλα λάθη(αναντιστοιχία στην απόδοση των ονοματεπωνυμικών στοιχείων) που δυσκολεύουν την έκδοση απόφασης ή αν λείπουν δικαιολογητικά κλπ.

Επίσης σε αυτό το στάδιο η υπηρεσία επικοινωνεί και με άλλους φορείς ή υπηρεσίες για εξακρίβωση της γνησιότητας δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν κλπ - Διοικητική πρακτική.

εισηγητής 1 ημέρα
5 Αυτεπάγγελτη αναζήτηση Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου για δικαστική χρήση Για αιτούντες που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας διενεργείται μέσω ηλεκτρονικής αποστολής στο Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή για αιτούντες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα διενεργείται ηλεκτρονικά στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

-άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010).

εισηγητής 2 μήνες(για την απάντηση του Υπουργείου)
6 Ερώτημα σχετικά με την συνδρομή ή μη λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου και αναζήτησης Πιστοποιητικού μη -απέλασης(αυτεπάγγελτα). Απευθύνεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη(Υ.ΠΡΟ.ΠΟ.)

άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010).

εισηγητής 2 ημέρες
7 Διαβίβαση της Αίτησης Πολιτογράφησης και του συνόλου του φακέλου στην Επιτροπή Πολιτογράφησης και κλήση του αλλοδαπού σε συνέντευξη.

.

Εάν από τον έλεγχο δεν προκύψει η ανάγκη επί πλέον επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους ή άλλες υπηρεσίες ή αμέσως μόλις παραληφθούν οι απαντήσεις των άλλων υπηρεσιών ή των ενδιαφερομένων που τυχόν ζητήθηκαν, η Αίτηση Πολιτογράφησης με το σύνολο των στοιχείων του φακέλου του αιτούντος αλλοδαπού, διαβιβάζεται στην Επιτροπή Πολιτογράφησης της Α.Δ.Π.ΔΕ. & Ι.(Κόρινθος) ο οποίος καλείται με απόδειξη, σε συνέντευξη σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ενώπιον της Επιτροπής- άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). εισηγητής 2-4 χρόνια
8 Επιστροφή φακέλου στο ΤΑΚΚΕ και συνταχθέντος Πρακτικού της Επιτροπής Πολιτογράφησης. Μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνέντευξης ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης συντάσσεται αναλυτικό Πρακτικό για την συνδρομή ή μη στο πρόσωπο του αιτούντος των ουσιαστικών προϋποθέσεων. Εισήγηση της Επιτροπής Πολιτογράφησης συνοδευόμενη από το Πρακτικό και τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης επιστρέφει στο ΤΑΚΚΕ(για την διαβίβαση λόγω αρμοδιότητας στο ΥΠ.ΕΣ.). άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). Γραμματεία Επιτροπής Πολιτογράφησης 3 μήνες
9 Κοινοποίηση της Εισήγησης της Επιτροπής Πολιτογράφησης στον αιτούντα αλλοδαπό. Η Εισήγηση της Επιτροπής Πολιτογράφησης κοινοποιείται από το ΤΑΚΚΕ στον ενδιαφερόμενο.άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). εισηγητής 5 ημέρες.
10 Διαβίβαση φακέλου στο Υπουργείο Εσωτερικών Ο πλήρης φάκελος του αλλοδαπού με το Πρακτικό και την Εισήγηση(θετική ή αρνητική) της Επιτροπής Πολιτογράφησης(και την νέα απάντηση του Αυτοτελούς Τμήματος Ποινικού Μητρώου και των Αρχών Ασφαλείας εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα ισχύος των έξι μηνών των προηγούμενων απαντήσεων), διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αποδοχή ή μη της αίτησης και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης.-άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). εισηγητής 5 ημέρες -2 μήνες.
11 Αποδοχή της αίτησης και Ανακοίνωση Πολιτογράφησης(ή απόφαση απόρριψης). Για την απόφαση του Υπουργού ισχύουν τα εξής: α)εφόσον η Επιτροπή Πολιτογράφησης έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το αιτούντα και ο Υπουργός αποδεχθεί την γνωμοδότηση προχωρά σε αποδοχή της αίτησης και ανακοίνωση Πολιτογράφησης, β) σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής και μη αποδοχής από τον Υπουργό της αρνητικής γνωμοδότησης ομοίως προχωρά σε αποδοχή της αίτησης και ανακοίνωση Πολιτογράφησης, γ) σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής και αποδοχής από τον Υπουργό εκδίδεται Υπουργική απόφαση απόρριψης της αίτησης και δ) σε περίπτωση προσφυγής του αιτούντα στο Συμβούλιο Ιθαγένειας κατά αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, για θετική απόφαση του Συμβουλίου εκδίδεται ανακοίνωση Πολιτογράφησης(αποδοχή της αίτησης) και για αρνητική απόφαση του Συμβουλίου εκδίδεται Υπουργική απόφαση απόρριψης της αίτησης.

Μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και της δημοσίευσης αυτής στο ΦΕΚ, συντάσσεται το διαβιβαστικό έγγραφο με τίτλο "Ανακοίνωση Πολιτογράφησης" -άρθρο 7 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010).

Γραμματεία ΥΠ.ΕΣ. 1,5 -2 χρόνια.
12 Παραλαβή Ανακοίνωσης Πολιτογράφησης και κλήση σε Ορκωμοσία Μετά την παραλαβή της Ανακοίνωσης Πολιτογράφησης ο ενδιαφερόμενος καλείται με γραπτή πρόσκληση για να δώσει τον προβλεπόμενο όρκο.-άρθρο 8 και 9 του Ν. 3284/2004 & και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010). Γραφείο Γραμματείας και εισηγητής 1 εβδομάδα.
13 Εντολή Δημοτολόγησης Μετά την διενέργεια της ορκωμοσίας, εκδίδεται από την υπηρεσία εντολή δημοτολόγησης του ενδιαφερόμενου στον οικείο Δήμο. Η εντολή αφορά την κανονική εγγραφή του πολιτογραφηθέντος στο Δημοτολόγιο ή και στα Μητρώα Αρρένων αν είναι άρρεν, του Δήμου κατοικίας του και κοινοποιείται ταυτόχρονα στον οικείο δήμο και στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές του τόπου διαμονής του(και στην Στρατολογική Υπηρεσία).Υπογράφεται από την Προϊσταμένη του ΤΑΚΚΕ(άρθρο 29 της Αριθμ. 140634/22-06-2017 απόφασης του Συντονιστή της Α.Δ.Π.ΔΕ.& Ι.(ΦΕΚ 2208/Β΄/29-06-2017)

-Ν. 3284/2004 και Α.Π. Φ. 130181/29365/28-5-2010,εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ(εγκ. 8/2010) & - Ν. 344/1976 & Ν. 2119/1993(Δημοτολόγια -Μ.Α.).

εισηγητής 5 ημέρες

Άλλη υπηρεσία του φορέα μας

Επιτροπή Πολιτογράφησης(Κόρινθος).

Παρατηρήσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά αλλοδαπών αρχών και τη μετάφρασή τους[επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστοποιητικά από χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (ΑPOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.

Πιστοποιητικά από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ή η Χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για τη προσχώρησή τους (Νιγηρία, Πακιστάν κ.ά), πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Τα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου κλπ των αλλοδαπών αρχών θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους δηλαδή μετάφραση που θα πραγματοποιηθεί από τη μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την αντίστοιχη Ελληνική προξενική αρχή της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού, ή από Έλληνα δικηγόροπου θα υπογράφει ως «ο μεταφράσας δικηγόρος» και θα βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε, σύμφωνα με το άρθρο 36 § 2 περ. γ΄ του ν. 4194/2013 (ΦΕΚ 208/Α΄/27-3-2013), χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο) ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και όχι από μεταφραστικά γραφεία.

Άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς

Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμοι, Αστυνομικές Αρχές, Τμήματα Αδειών Διαμονής, Ληξιαρχεία, ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ(Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας) και Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου.