Ελληνική Αστυνομία

Από Γνωσιακή Βάση Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Αστυνομία
Elas.png
Έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πληροφορίες
Σύσταση 1984
Αντικατέστησε
Δικαιοδοσία
Χώρα Ελλάδα
Υπαγωγή Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Καθήκοντα
 • Eπιβολή του νόμου
 • Αστυνόμευση
Επιχειρησιακή διάρθρωση
Δύναμη 55.000
Υπουργός

Αναπληρωτής Υπουργός
Νίκος Βούτσης

Γιάννης Πανούσης
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης
Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου
Ιστοσελίδα
astynomia.gr

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι όργανο του κράτους που έχει ως αποστολή τη διαχείριση της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, την τήρηση της δημόσιας τάξης και γενικώς την άσκηση της αστυνόμευσης στην Ελλάδα. Καλύπτει μεγάλο τομέα ευθυνών καθώς έχει να κάνει από την κυκλοφορία οχημάτων μέχρι τρομοκρατικές πράξεις. Ο τωρινός αρχηγός της είναι ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη (που επέλεξε και το όνομά της), με την κατάργηση και συγχώνευση δύο σωμάτων ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ - 152).

Σύμφωνα με τον νόμο 2800/2000 που κυρίως διέπει την λειτουργία της, η Ελληνική Αστυνομία είναι όργανο τάξης και ασφάλειας με καθήκοντα όπως:

 1. την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
 2. την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.

Η Ελληνική Αστυνομία συγκροτείται από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί την προϊστάμενη αρχή των υπηρεσιών αυτών. Το έργο του συνίσταται στη μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος, στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Υπηρεσιών του και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. μων του κράτους και της δημοκρατικής φόρμας του πολιτεύματος της Ελλάδας.

Η Ελληνική Αστυνομία επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια και υπάγεται στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο Άγιος Αρτέμιος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσωπικό

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελείται από αστυνομικό προσωπικό, πολιτικό προσωπικό, συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς.

Αστυνομικό προσωπικό

Το αστυνομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων υπηρετεί σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Το αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων υπηρετεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και αποτελείται από επιστήμονες όπως ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, πληροφορικής, βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς κλπ.

Η εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυφυλάκων και Αξιωματικών) γίνεται με το σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών που είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι τετραετής. Οι απόφοιτοι διορίζονται με το βαθμό του Υπαστυνόμου Β' και μπορούν να προαχθούν μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων (2ετής εκπαίδευση) διορίζονται ως Αστυφύλακες και μπορούν να προαχθούν μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή εαν φοιτήσουν στο ΤΕΜΑ αλλιώς προάγονται μέχρι και τον βαθμό του Αστυνόμου Β' εφόσον έχουν προαχθεί στο βαθμό του Αρχιφύλακα μέσω προαγωγικών εξετάσεων εκ της Σχολής Αρχιφυλάκων διαφορετικά μέχρι και τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.

Πολιτικό προσωπικό

Το πολιτικό προσωπικό ασχολείται με διοικητικής φύσεως δραστηριότητες. Διακρίνεται σε μόνιμο προσωπικό και σε προσωπικό με σύμβαση.

Ειδικοί φρουροί

Οι Ειδικοί φρουροί είναι σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που συστάθηκε αρχικά με σκοπό τη φύλαξη κτηρίων δημοσίων υπηρεσιών και τη διενέργεια περιπολιών, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και σε αστυνομικά καθήκοντα καταστολής του εγκλήματος.

Συνοριακοί φύλακες

Οι συνοριακοί φύλακες ασχολούνται κυρίως με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σε αντίθεση με τους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλάκων, είναι απόφοιτοι Λυκείου ή ισότιμης σχολής με απευθείας πρόσληψη με μικτό σύστημα μορίων-συνέντευξης και άλλων κριτηρίων (σωματικά προσόντα, ψυχοτεχνικές εξετάσεις κ.ά.). Προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία.

Διακριτικά βαθμών στην Ελληνική Αστυνομία

Διακριτικά Βαθμών των Αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία
Αντιστράτηγος Υποστράτηγος Ταξίαρχος Αστυνομικός
Διευθυντής
Αστυνομικός
Υποδιευθυντής
Αστυνόμος Α΄ Αστυνόμος Β΄ Υπαστυνόμος Α΄ Υπαστυνόμος B΄
Διακριτικά Βαθμών των Υπαξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία
Ανθυπαστυνόμος Αρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με εξετάσεις)
Αρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 14 έτη υπηρεσίας)
Αρχιφύλακας
Μη Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 16 έτη υπηρεσίας)
Υπαρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 10 έτη υπηρεσίας)
Υπαρχιφύλακας
Μη Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 12 έτη υπηρεσίας)

Οργάνωση

Αρχείο:20090521-Athens-SXHPA-0673.jpg
Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.
Αρχείο:Hellenic police car (Citroen Xsara).JPG
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Έτος 1999

Η αστυνομία είναι κατανεμημένη οργανικά σε:

 1. Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις σε επίπεδο Περιφερειών
 2. Αστυνομικές Διευθύνσεις σε επίπεδο νομών (σε μεγάλους νομούς υπάρχουν περισσότερες Διευθύνσεις)

Μερικές από τις Διευθύνσεις είναι οι: Γενικής Αστυνόμευσης, Δημόσιας Ασφάλειας, Κρατικής Ασφάλειας (ασχολείται με την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος), Τροχαίας, Δημοσίων Σχέσεων, Διαβατηρίων, Χειρισμού Κρίσεων, Αλλοδαπών, Αστυνομικού Προσωπικού, και άλλες. Υπάρχουν και οι Ειδικές Υπηρεσίες, που συνήθως υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό και έχουν εδαφική αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα: η πιο σημαντική ίσως είναι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) που συνήθως αναφέρεται από τα ΜΜΕ ως Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Συστάθηκε το 1987-1988 με Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον πρώην Στρατηγό των ΛΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη και Αρχηγό ΕΛΑΣ τον Αντιστράτηγο Αρκουδέα. Γνωστές έχουν γίνει επίσης η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.

Ειδικές Υπηρεσίες

 1. Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (Άμεση Δράση - 100) - Ομάδα Ζήτα (ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ)
 2. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)
 3. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)
 4. Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ.)
 5. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Δ.Α.Σ.)
 6. Διεύθυνση Πληροφορικής (Δ.Π)
 7. Διεύθυνση Διαβατηρίων (Δ.Δ)
 8. Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (Δ.Μ.Δ.Α)
 9. Διεύθυνση Υγειονομικού (Δ.Υ.)
 10. Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)
 11. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.)
 12. Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.)
 13. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε)
 14. Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων (ΕΠΙΣΗΜΑ)
 15. Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.)
 16. Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.)
 17. Ειδικοί Φρουροί (Ειδικοί Φρουροί)
 18. Συνοριοφύλακες (Συνοριοφύλακες)
 19. Ομάδα Aστυνομικών Σκύλων (ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ)
 20. Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)
 21. Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων - Διαπραγματευτές Ελληνικής Αστυνομίας
 22. Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (Δ.ΕΛ.Τ.Α.)
 23. Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.)

Παραπομπές

Πηγή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι