Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σεμινάρια εκμάθησης του wiki υπηρεσιών"
(→Προτεινόμενο πρόγραμμα) |
|||
Γραμμή 30: | Γραμμή 30: | ||
===Πρόγραμμα Σεμιναρίου εμπλουτισμού του diadikasies.gr === | ===Πρόγραμμα Σεμιναρίου εμπλουτισμού του diadikasies.gr === | ||
− | Συνολική διάρκεια 6 ώρες (11:00-14:00) μοιρασμένες σε δύο τρίωρα ανά ημέρα με ένα διάλειμμα | + | Συνολική διάρκεια 6 ώρες (11:00-14:00) ανά ημέρα μοιρασμένες σε δύο τρίωρα ανά ημέρα με ένα διάλειμμα 15 λεπτών ανά τρίωρο. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιούνται οι τρεις πρώτες εκπαιδευτικές ώρες, τη δεύτερη η τετάρτη |
− | + | και τις υπόλοιπες δύο γίνεται επίλυση αποριών, προβλημάτων και συγγραφή λημμάτων. | |
*11:00 - 11:10 '''Χαιρετισμός EΕΛ/ΛΑΚ''' | *11:00 - 11:10 '''Χαιρετισμός EΕΛ/ΛΑΚ''' | ||
*11:10 - 11:30 '''Εισαγωγικές έννοιες: ανοικτότητα, πληθοπορισμός, wikipedia, diadikasies.gr'''. | *11:10 - 11:30 '''Εισαγωγικές έννοιες: ανοικτότητα, πληθοπορισμός, wikipedia, diadikasies.gr'''. |
Αναθεώρηση της 14:57, 31 Οκτωβρίου 2017
Το παρόν λήμμα αποτελεί ένα προσχέδιο κειμένων και δράσης για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση σε τυχόν σεμινάρια που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας με σκοπό την προώθηση του wiki ως βέλτιστης λύσης για την καταγραφή των υπηρεσιών που παρέχουν φορείς του δημόσιου τομέα. Ακολουθεί ενημερωτικό κείμενο που προτείνεται να αποσταλεί στο στελεχιακό δυναμικό των φορέων και το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ήδη υλοποιηθεί σε Περιφέρειες, Δήμους, το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμια και Δικαστήρια.
Περιεχόμενα
Σχέδιο επιστολής Διευθυντή Δημόσιου Φορέα που καλεί στελέχη να συμμετάσχουν σε σεμινάριο
Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας ανοιχτής διακυβέρνησης της ΕΕΛ/ΛΑΚ (https://opengov.ellak.gr/ ) αναπτύσσουμε το diadikasies.gr για την καταγραφή υπηρεσιών που παρέχουν φορείς της δημόσιας διοίκησης. Το wiki είναι ένα ελεύθερης χρήσης λογισμικό ανοικτού κώδικα με ιστορία 20 ετών στον χώρο της πληροφορικής με έμφαση στην προσθήκη, μεταβολή και διαγραφή περιεχομένου. Με βάση το wiki έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη και πληρέστερη online εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, η wikipedia, αλλά και η αντίστοιχη ελληνόφωνη εκδοχή της.
Στο diasikasies.gr έχουν καταχωρηθεί δοκιμαστικά ορισμένες υπηρεσίες και σας καλούμε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο εκμάθησης της καταχώρισης, προτείνοντας ένα στέλεχος από κάθε Διεύθυνση για να εκπαιδευτεί έμπρακτα στην καταχώριση και βελτίωση λημμάτων υπηρεσιών στο diasikasies.gr.
Τα στελέχη που θα συμμετάσχουν θα πρέπει:
- να έχουν καλή γνώση χρήσης υπολογιστών και επεξεργασίας κειμένου
- πολύ καλή γνώση των διαδικασιών παροχής τουλάχιστον μιας δημοφιλούς υπηρεσίας της διεύθυνσής τους.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους σε ηλεκτρονική μορφή τουλάχιστον μία καταγεγραμμένη υπηρεσία/διαδικασία στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά:
- τα βήματα
- τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,
- οι ρόλοι των αρμοδίων στελεχών και υπαλλήλων που εμπλέκονται στην παροχή της,
- το νομικό πλαίσιο που τη διέπει (αναφορά σε ΦΕΚ, Π.Δ., και άλλες σχετικές αποφάσεις),
- το κόστος και τους χρόνους που απαιτεί για να ολοκληρωθεί και
- τις τυχόν άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Δείτε ένα παράδειγμα μιας καταχωρημένης διαδικασίας εδώ.
Το περιεχόμενο του diadikasies.gr είναι ανοιχτά διαθέσιμο στο διαδίκτυο και προσβάσιμο στις μηχανές αναζήτησης.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργηθούν έμπειροι χρήστες στη συγγραφή λημμάτων που αφορούν στις υπηρεσίες και διαδικασίες του/της ______ (ΦΟΡΕΑΣ).
Το σεμινάριο εκμάθησης στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών θα διεξαχθεί την __ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ____ 11-2μμ, στο ___ΟΡΟΦΟΣ/ΟΔΟΣ/ΑΡΙΘΜΟΣ____. Η βασική δομή του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει ανάλυση των βασικών αρχών του εγχειρήματος, εξειδικευμένη παρουσίαση του λογισμικού και του τρόπου χρήσης του και εργαστήριο συγγραφής λημμάτων με υπηρεσίες της περιφέρειας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταχωρήσουν τουλάχιστον από μία υπηρεσία. Προτείνεται στα στελέχη που προτείνετε να ασχοληθούν με το περιβάλλον του wiki πριν την παρουσίαση και να συνεισφέρουν, ει δυνατόν, εκ των προτέρων στο wiki (δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνει οποιοδήποτε λάθος, καθώς είναι πολύ εύκολη η διόρθωσή του). Οποιοσδήποτε έχει γράψει ή έχει συνεισφέρει σε ένα λήμμα στη wikipedia μπορεί με την ίδια ευκολία να κάνει και μία καταχώρηση στο wiki. Για επιπλέον ενημέρωση όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μελετήσει τις εισαγωγικές οδηγίες για τη σύνταξη λημμάτων στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών. Επίσης στην αρχική σελίδα του diadikasies.gr υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και με τη ρύθμιση παραμέτρων για την καταχώρηση των υπηρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω παρακαλώ όπως ενημερώσετε για τα στοιχεία των στελεχών σας που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του σεμιναρίου δείτε το παράρτημα.
Προτεινόμενο πρόγραμμα
Πρόγραμμα Σεμιναρίου εμπλουτισμού του diadikasies.gr
Συνολική διάρκεια 6 ώρες (11:00-14:00) ανά ημέρα μοιρασμένες σε δύο τρίωρα ανά ημέρα με ένα διάλειμμα 15 λεπτών ανά τρίωρο. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιούνται οι τρεις πρώτες εκπαιδευτικές ώρες, τη δεύτερη η τετάρτη και τις υπόλοιπες δύο γίνεται επίλυση αποριών, προβλημάτων και συγγραφή λημμάτων.
- 11:00 - 11:10 Χαιρετισμός EΕΛ/ΛΑΚ
- 11:10 - 11:30 Εισαγωγικές έννοιες: ανοικτότητα, πληθοπορισμός, wikipedia, diadikasies.gr.
- Τι είναι η ανοικτότητα και ο πληθοπορισμός (crowdsourcing). Η ανοικτότητα και ο πληθοπορισμός είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η φιλοσοφία του λογισμικού wiki. Η έμφαση έχει δοθεί στην προσθήκη, μεταβολή και διαγραφή του περιεχομένου από ομάδες χρηστών χωρίς καθοδήγηση και ηγεσία. Ιστορία του wiki και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλου είδους λογισμικά. Το wiki παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Αμερικανό Γουόρντ Κάνιγκχαμ με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών από πολλούς χρήστες, σε ένα ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά τη χρήση λημμάτων, συνδέσμων, την πρόσβαση όλων στον κώδικα τη δωρεάν διανομή και τη χρήση στο διαδίκτυο. Γρήγορα το πρόγραμμα απέκτησε ισχυρή δημοφιλία και αναπτύχθηκαν πολλές εφαρμογές που αξιοποιούσαν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του. Τα πλεονεκτήματα του wiki αποδείχθηκε πως ήταν η μεγάλη ευελιξία στο χτίσιμό του, η συμμετοχή πολλών μη ειδικών ανθρώπων στο σχεδιασμό του, η ανοικτότητα τού κώδικά του και η δωρεάν διανομή τόσο του λογισμικού όσο και των εφαρμογών που χτίζονταν πάνω του.
- Η wikipedia η πρώτη μεγάλη εφαρμογή της φιλοσοφίας του wiki και η ελληνόφωνη βικιπαίδεια. Η Wikipedia παρουσιάστηκε από τον Τζίμι Γουέιλς το 2001 με βάση μία παραλλαγή του wiki το media-wiki και αφορούσε μία συμμετοχική ανοικτή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που γράφουν όλοι για όλους. Μετά από 16 χρόνια η Wikipedia έχει αναπτύξει εγχειρήματα σε 250 γλώσσες ενώ η αγγλόφωνη wikipedia διαθέτει περίπου 5.400.000 λήμματα. Η ελληνόφωνη βικιπαίδεια με περίπου 140.000 λήμματα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια απεικόνισης της παγκόσμιας γνώσης στην ελληνική γλώσσα.
- Οι βασικοί πυλώνες της βικιπαίδειας προσαρμοσμένοι στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών.
- Επαληθευσιμότητα, ουδετερότητα, μη πρωτότυπη έρευνα.
- Γιατί και πως γίνομαι συντάκτης του βικυπηρεσιών. Γίνομαι συντάκτης των βικυπηρεσιών για να συμβάλλω στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα ώστε να προσφέρω στον πολίτη καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών αλλά και στην υπηρεσία καλύτερο τρόπο λειτουργίας. Η συμμετοχή λειτουργεί πληθοποριστικά γιατί η βοήθεια που παρέχω στους υπόλοιπους τελικά επιστρέφει σε μένα ισχυρότερη.
- Λίγα λόγια για το περιβάλλον εργασίας, διαχειριστές, χρήστες.
- 11:30 - 11:35 Δημιουργία λογαριασμού στο wiki - Επιβεβαίωση εγγραφής στο προσωπικό σας email
- 11:35 - 11:50 Επίλυση αποριών, συζήτηση
- 11:50 - 12:45 Επί του πρακτέου - Μη διστάζετε: εισαγωγή και επεξεργασία λημμάτων
- Τι μπορώ να κάνω στο wiki (επεξεργασία και επεξεργασία κώδικα).
- Περιεχόμενο:Εισαγωγή, επεξεργασία, σύνδεσμοι,έντονα, επικεφαλίδες, Πίνακες, φωτογραφίες, πρότυπα
- Εισαγωγή, μεταβολή και διαγραφή περιεχομένου και λημμάτων,
- Ανάλυση της επεξεργασίας και επεξεργασίας κώδικα.
- Ανακατευθύνσεις, αποσαφηνίσεις.
- Κατηγορίες, υποκατηγορίες, παραπομπές, πηγές.
- Ανέβασμα αρχείων (νόμων, φωτογραφιών, αιτήσεων , κλπ )
- Άλλες δυνατότητες (παρακολούθηση λημμάτων, πίνακες, πρότυπα, σημάνσεις).
- 12:45 - 13:00 Διάλειμμα
- 13:00 - 14:00 Πρακτικό Εργαστήριο υλοποίησης λημμάτων από τους συμμετέχοντες
- Ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα στο σεμινάριο, θα υλοποιήσει στο wiki το λήμμα που έχει προετοιμάσει, με την βοήθεια του εισηγητή του σεμιναρίου.
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου wiki, στείλτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση : wiki@eellak.gr