Σεμινάρια εκμάθησης του wiki υπηρεσιών
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας ανοιχτής διακυβέρνησης της ΕΕΛ/ΛΑΚ (https://opengov.ellak.gr/ ) αναπτύσσουμε το diadikasies.gr για την καταγραφή υπηρεσιών που παρέχουν φορείς της δημόσιας διοίκησης. Το wiki είναι ένα ελεύθερης χρήσης λογισμικό ανοικτού κώδικα με ιστορία 20 ετών στον χώρο της πληροφορικής με έμφαση στην διαχείριση περιεχομένου. Με βάση το wiki έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη και πληρέστερη online εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, η wikipedia, αλλά και η αντίστοιχη ελληνόφωνη εκδοχή της.
Στο diadikasies.gr έχουν ήδη καταχωρηθεί πάνω από 800 υπηρεσίες από Περιφέρειες, Δήμους και άλλους φορείς, σας προτείνουμε να διοργανώσετε σεμινάριο εκμάθησης της καταχώρισης, προτείνοντας ένα στέλεχος από κάθε Διεύθυνση του φορέα σας να εκπαιδευτεί στην καταχώριση και βελτίωση λημμάτων υπηρεσιών στο diasikasies.gr.
Τα στελέχη που θα συμμετάσχουν θα πρέπει:
- να έχουν καλή γνώση χρήσης υπολογιστών και επεξεργασίας κειμένου
- πολύ καλή γνώση των διαδικασιών παροχής τουλάχιστον μιας δημοφιλούς υπηρεσίας της διεύθυνσής τους.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους στο σεμινάριο σε ηλεκτρονική μορφή τουλάχιστον μία καταγεγραμμένη υπηρεσία του φορέα τους που θα περιλαμβάνει:
- το νομικό πλαίσιο που τη διέπει ( ΦΕΚ, Π.Δ., και άλλες σχετικές αποφάσεις),
- τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,
- το κόστος και τους χρόνους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η παροχή της υπηρεσίας
- τα βήματα που ακολουθούνται για την παροχή της υπηρεσίας
- οι ρόλοι των αρμοδίων μονάδων και στελεχών που εμπλέκονται στην παροχή της
- τις τυχόν άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και
- τα μητρώα που ενημερώνονται με την παροχή της υπηρεσίας
Μπορείτε να δείτε δείγμα καταχωρημένων διαδικασιών εδώ.
Στόχος των σεμιναρίων είναι να εκπαιδευτούν στελέχη της διοίκησης στη συγγραφή λημμάτων που αφορούν τις υπηρεσίες που παρέχει ο κάθε.
Το σεμινάριο εκμάθησης στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών
Η βασική δομή του σεμιναρίου περιλαμβάνει ανάλυση των βασικών αρχών του εγχειρήματος, εξειδικευμένη παρουσίαση του λογισμικού και του τρόπου χρήσης του και εργαστήριο συγγραφής λημμάτων με υπηρεσίες του φορέα. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταχωρήσουν τουλάχιστον από μία υπηρεσία. Οποιοσδήποτε έχει γράψει ή έχει συνεισφέρει σε ένα λήμμα στη wikipedia μπορεί με την ίδια ευκολία να κάνει και μία καταχώρηση στο diadikasies.gr. Για επιπλέον ενημέρωση όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μελετήσει τις εισαγωγικές οδηγίες για τη σύνταξη λημμάτων στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών. Επίσης στην αρχική σελίδα του diadikasies.gr υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη καταχώρηση των υπηρεσιών.
Επιπλέον Πληροφορίες
Για περισσότερες λεπτομέρειες για το σεμινάριο δείτε το προτεινόμενο πρόγραμμα. Για τη διοργάνωση σεμιναρίου στο φορέας σας, στείλτε αίτημα στη διεύθυνση: wiki@eellak.gr
Ηλεκτρονικό Σεμινάριο για την Εξ αποστάσεως εκμάθηση του diadikasies.gr
Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης της ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει αναπτυχθεί τετράωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση του diadikasies.gr».
Τα βήματα για την εγγραφή στο elearn.ellak.gr είναι τα εξής:
- Δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα. Ανοίξτε φυλλομετρητή και πάτε στην διεύθυνση https://elearn.ellak.gr/
- Πατήστε Log in (πάνω δεξιά)
- Πληκτρολογήστε ένα όνομα χρήστη που επιλέξατε (μπορεί να είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας) και ένα κωδικό, και πατήστε Log in
- Συμπληρώστε τα στοιχεία του προφίλ σας (αυτά με * είναι υποχρεωτικά), και πατήστε το μπλε κουμπί Update profile
- Πατήστε elearn.ellak.gr πάνω αριστερά να πάτε στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι τον κατάλογο των διαθέσιμων μαθημάτων, ένα από τα οποία είναι το “Εκπαιδευτικό υλικό γιά την εκμάθηση του diadikasies.gr”.
- Πατήστε πάνω στον τίτλο του μαθήματος. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στην σελίδα Enrolment Options και πατήστε το μπλε κουμπί Enrol me.
Με το έκτο βήμα έχετε συμπληρώσει την εγγραφή σας στο ηλεκτρονικό μάθημα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκπαιδευτικό υλικό, που περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες, βίντεο, εξωτερικούς συνδέσμους και κουίζ. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας https://openbadges.org/.